*     home     *     portofoliu     *     articole     *     servicii     *     contact     *
AMENAJARE STATIUNE TURISTICA DELTA DUNARII

AMENAJARE STATIUNE TURISTICA DELTA DUNARII– biosfera Delta Dunarii Judetul Tulcea, Bratul Chilia, comuna C.A.Rosetti, Satul Periprava

Stadiu – proiect

Reconversie Fond construit abandonat in Biosfera Delta Dunarii-sat Periprava, Jud Tulcea

   

  Tema proiectului propune reabilitarea unui important fond construit insumand peste  8000 de mp situat in apropierea Satului Periprava.

Este vorba de un numar mare de cladiri abandonate cladiri ce au adapostit in perioada comunista un  lagar de detinuti politici.   Proiectul propune reconversia  cladirilor,  renovarea si refunctionalizarea acestora  in vederea amenajarea  unei mini statiuni de cercetare si eco-turism.

Cadrul geografic si natural:

    La varsarea Dunarii în Marea Neagra, acolo unde fluviul îsi încheie lunga calatorie de 2 860 km  se intinde un vast paradis natural . Izvorand  pe teritoriul Germaniei si traversand Europa Centrala si de Rasarit pe teritoriul a opt state Dunarea se varsa in Marea Neagra pe teritoriul Romaniei printr-o delta cu trei brate.  Avand multe caracteristici care ii confera unicitatea intre deltele de pe glob. Delta Dunarii  a dobandit in 1991 recunoasterea internationala, fiind inclusa pe lista Patrimoniului Natural Mondial - UNESCO.
  Formata dintr-o  retea de canale,  lacuri, insule acoperite cu stuf, paduri tropicale,  pasuni si dune de nisip, delta este un incredibil taram al apelor ce adaposteste  mii de specii de animale, pasari, pesti si plante. Suprafetele intinse de stuf joaca un rol deosebit in echilibrul intregului ecosistem de pe continentul nostru constituind habitat, loc de popas sau de cuibarit pentru numeroase specii de pasari migratoare. Considerata in trecut doar o importanata  resursa de stuf  pentru combinatele de celuloza si hartie Delta Dunarii este privita azi  mai ales ca o importanata zona de interes stiintific. Pe langa acestea  constituie o zona cu mare potential turistic si ecoturistic, loc de recreere si de practicare a turismului ecologic

Localiatatea  Periprava , pozitionata pe bratul Chilia  este   amplasata chiar in  microdelta tot mai ramificata a bratului Chilia.  

Este vorba de un numar mare de cladiri abandonate cladiri ce au adapostit in perioada comunista un  lagar de detinuti politici . Cladirea inchisorii constituia nucleul unei colonii  civile si militare ce era alcatuita din locuinte de servici, scoala, comandament militar, spatii administrative.

   Proiectul propune reconversia  cladirilor,  renovarea si refunctionalizarea acestora  in vederea amenajarea  unei mini statiuni de cercetare si eco-turism. Capitalul initial este privat, dar se urmareste  prin modul de abordarea al proiectului atragerea unui parteneriat public.

  Actualul regulament de dezvoltare al Deltei Dunarii nu permite amplasarea de noi constructii in teritoriul Deltei, dar aproba renovari ale fondului construit . Totodata in zona este stringent necesara amenajarea unor zone de cazare care sa serveasac atat ca baze  pentru taberele de cercetatori cat si pentru impulsionarea eco turismului.

  Se porneste atat  de la valorificarea cadrului natural deosebit, unic practic in Europa, cat si de la ideea valorificarii fondului   construit existent , care in preznt constituie o plaga ce urateste cadrul natural atat fizic cat si moral.

    Proiectul propune utilizarea  fondului construit existent si amenajarea unor functiuni de cazare , spatii de alimentatie publica , un club  ce poate fi folosit si ca spatiu de intilnire si seminarii, alte functiuni. Va fi folosit o parte a fondului construit si  elemente de constructie recuperate. Totodata se vor folosi materiale locale materialelor locale in special stuf pentrui acoperisuri. Se vor utiliza   tehnologiii specifice arhitecturii locale. Se prevad masuri de renaturare a amplasametului iar solutiile de amenajare se vor inscrie intr-o linie cu un pronuntat caracter peisager urmarindu-se redarea atmosferiei specifice zonei

 Impactul economic asupra zonei va fi evident benefic Economia  satelor  invecinate ( cateva sute de locuitori, pescari in principal, traiesc) va putea fi impulsionata prin amplasarea unui punct de interes turistic in apropiere oferind totodata un model de organizare teritoriala ce va putea fi reutilizat. Prin proiect se  creioneaza anumite modalitati practice de organizare a teritoriului in conditiile specifice Deltei: utilizarea materialelor locale, a conformarii bioclimatice a constructiilor in vederea adaptarii optime la conditiile de clima, a utilizarii tehnologiilor solare ( atat panouri solare cat si panouri fotovoltaice )
 

arh. Alina Radu *   portofoliu   *   articole   *   servicii   * arh. Horatiu Radu
tel: 0722 744 515 tel: 0722 208 008
email: alina@ramart.ro www.ramart.ro email: horatiu@ramart.ro