|
AMENAJARE STATIUNE TURISTICA DELTA DUNARII
AMENAJARE STATIUNE TURISTICA DELTA DUNARII– biosfera Delta Dunarii Judetul Tulcea, Bratul Chilia, comuna C.A.Rosetti, Satul Periprava
Stadiu – proiect
Reconversie Fond construit abandonat in Biosfera Delta Dunarii-sat Periprava, Jud Tulcea
Tema proiectului propune reabilitarea unui important fond construit insumand peste 8000 de mp situat in apropierea Satului Periprava.
Este vorba de un numar mare de cladiri abandonate cladiri ce au adapostit in perioada comunista un lagar de detinuti politici. Proiectul propune reconversia cladirilor, renovarea si refunctionalizarea acestora in vederea amenajarea unei mini statiuni de cercetare si eco-turism.
Cadrul geografic si natural:
La varsarea Dunarii în Marea Neagra, acolo unde fluviul îsi încheie lunga calatorie de 2 860 km se intinde un vast paradis natural . Izvorand pe teritoriul Germaniei si traversand Europa Centrala si de Rasarit pe teritoriul a opt state Dunarea se varsa in Marea Neagra pe teritoriul Romaniei printr-o delta cu trei brate. Avand multe caracteristici care ii confera unicitatea intre deltele de pe glob. Delta Dunarii a dobandit in 1991 recunoasterea internationala, fiind inclusa pe lista Patrimoniului Natural Mondial - UNESCO.
Formata dintr-o retea de canale, lacuri, insule acoperite cu stuf, paduri tropicale, pasuni si dune de nisip, delta este un incredibil taram al apelor ce adaposteste mii de specii de animale, pasari, pesti si plante. Suprafetele intinse de stuf joaca un rol deosebit in echilibrul intregului ecosistem de pe continentul nostru constituind habitat, loc de popas sau de cuibarit pentru numeroase specii de pasari migratoare. Considerata in trecut doar o importanata resursa de stuf pentru combinatele de celuloza si hartie Delta Dunarii este privita azi mai ales ca o importanata zona de interes stiintific. Pe langa acestea constituie o zona cu mare potential turistic si ecoturistic, loc de recreere si de practicare a turismului ecologic
Localiatatea Periprava , pozitionata pe bratul Chilia este amplasata chiar in microdelta tot mai ramificata a bratului Chilia.
Este vorba de un numar mare de cladiri abandonate cladiri ce au adapostit in perioada comunista un lagar de detinuti politici . Cladirea inchisorii constituia nucleul unei colonii civile si militare ce era alcatuita din locuinte de servici, scoala, comandament militar, spatii administrative.
Proiectul propune reconversia cladirilor, renovarea si refunctionalizarea acestora in vederea amenajarea unei mini statiuni de cercetare si eco-turism. Capitalul initial este privat, dar se urmareste prin modul de abordarea al proiectului atragerea unui parteneriat public.
Actualul regulament de dezvoltare al Deltei Dunarii nu permite amplasarea de noi constructii in teritoriul Deltei, dar aproba renovari ale fondului construit . Totodata in zona este stringent necesara amenajarea unor zone de cazare care sa serveasac atat ca baze pentru taberele de cercetatori cat si pentru impulsionarea eco turismului.
Se porneste atat de la valorificarea cadrului natural deosebit, unic practic in Europa, cat si de la ideea valorificarii fondului construit existent , care in preznt constituie o plaga ce urateste cadrul natural atat fizic cat si moral.
Proiectul propune utilizarea fondului construit existent si amenajarea unor functiuni de cazare , spatii de alimentatie publica , un club ce poate fi folosit si ca spatiu de intilnire si seminarii, alte functiuni. Va fi folosit o parte a fondului construit si elemente de constructie recuperate. Totodata se vor folosi materiale locale materialelor locale in special stuf pentrui acoperisuri. Se vor utiliza tehnologiii specifice arhitecturii locale. Se prevad masuri de renaturare a amplasametului iar solutiile de amenajare se vor inscrie intr-o linie cu un pronuntat caracter peisager urmarindu-se redarea atmosferiei specifice zonei
Impactul economic asupra zonei va fi evident benefic Economia satelor invecinate ( cateva sute de locuitori, pescari in principal, traiesc) va putea fi impulsionata prin amplasarea unui punct de interes turistic in apropiere oferind totodata un model de organizare teritoriala ce va putea fi reutilizat. Prin proiect se creioneaza anumite modalitati practice de organizare a teritoriului in conditiile specifice Deltei: utilizarea materialelor locale, a conformarii bioclimatice a constructiilor in vederea adaptarii optime la conditiile de clima, a utilizarii tehnologiilor solare ( atat panouri solare cat si panouri fotovoltaice )
|
|